Ministerul Finanţelor devine tot mai strict în recunoaşterea deducerilor la calculul impozitelor, forţând astfel firmele să plătească taxe mai mari la buget. Deducerile la calculul impozitului reprezintă pentru companii cea mai simplă metodă de „optimizare fiscală“, adică de micşorare, în limite legale, a sumelor datorate statului. La rândul lor, Finanţele se folosesc de prevederile, uneori interpretabile, ale Codului fiscal pentru a nu recunoaşte anumite chel
Ministerul Finanţelor devine tot mai strict în recunoaşterea deducerilor la calculul impozitelor, forţând astfel firmele să plătească taxe mai mari la buget.
Deducerile la calculul impozitului reprezintă pentru companii cea mai simplă metodă de „optimizare fiscală“, adică de micşorare, în limite legale, a sumelor datorate statului. La rândul lor, Finanţele se folosesc de prevederile, uneori interpretabile, ale Codului fiscal pentru a nu recunoaşte anumite cheltuieli, considerate de firme deductibile şi, prin urmare, scăzute înainte de aplicarea impozitului. Din acest motiv, în timpul controalelor, inspectorii Fiscului cresc în multe cazuri obligaţiile de plată ale firmelor la buget.
Companiile şi consultanţii fiscali au solicitat recent ministerului să actualizeze nivelul ratei dobânzii deductibile pentru împrumuturile în valută luate de la acţionari. Modificările sunt aşteptate de comunitatea de afaceri care, presată de situaţia economică şi în lipsa posibilităţii de a lua credite de la bănci - pentru care dobânzile sunt integral deductibile -, apelează mai degrabă la împrumuturi de la alţi acţionari.
Potrivit Codului fiscal, aceste dobânzi sunt deductibile în limita a 7%, în timp ce piaţa impune dobânzi care urcă până la 15%. „Ministerul Finanţelor mai are suficient timp pentru a modifica, prin norme, limita maximă a ratei dobânzii deductibile, primul termen de plată al impozitulu