Preşedintele Adunării Generale a ONU, Miguel d'Escoto Brockmann, a adus critici dure la adresa politicii externe pe care Statele Unite au adoptat-o în timpul Administraţiei Bush, când, practic, l-au demonizat pe şeful statului Iranian, Mahmoud Ahmadinejad. Sursa: AFP
"Nu cred că este cineva care s-ar îndoi că, în această parte a lumii, Ahmadinejad a scăpat de stigmatul demonizării", a declarat fostul ministru de Externe din Nicaragua, în timpul scurtei vizite în Iran, întreprinse înainte de participarea la summitul economic.
"Datoria Statelor Unite a fost, până acum, să ofere o imagine negativă şi să-i canonizeze pe cei mai vajnici dictatori", a adăugat acesta, făcând referire la dictatorii Ferdinand Marcos (Philipine), Anastasio Somoza (Nicaragua) şi Augusto Pinochet (Chile).
Ahmadinejad a intrat în vizorul Vestului în urma refuzului ţării sale de a renunţa la ambiţiile nucleare, dar şi din cauza declaraţiilor incendiare, conform cărora Israelul ar trebui şters de pe hartă.
D'Escoto, care a deţinut funcţia de ministru de Externe în timpul guvernării de stânga din Nicaragua, în perioada 1979-1990, a fost adesea aspru criticat pentru poziţia sa faţă de Israel şi Statele Unite, mai ales după ce SUA a demarat invazia din Irak, în 2003.
"Ca preşedinte al Adunării Generale, responsabilitatea sa este să unească şi să conducă, nu să se preocupe de interesele personale", a spus, pentru AFP, un diplomat, sub protecţia anonimatului.