Invocand continuarea de catre NATO a incercarilor de extindere spre granitele Rusiei, Medvedev a anuntat un ambitios program de intarire a arsenalului rusesc, in special a capacitatilor nucleare.
La intalnirea anuala cu echipa Ministerului Apararii, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a fixat ca principal obiectiv "cresterea capacitatii si a pregatirii de lupta a fortelor" ruse, "in primul rand a fortelor nucleare strategice", care "trebuie sa fie capabile sa indeplineasca toate misiunile necesare pentru a asigura securitatea Rusiei". In acest scop, Medvedev a ordonat, incepand din 2011, "o reinarmare la scara larga a armatei si a marinei ruse", dand asigurari ca, in pofida crizei economice mondiale, exista resursele necesare pentru acoperirea costului acestui proces de modernizare si intarire a arsenalului. Ministrul Apararii, Anatoli Serdiukov, a anuntat ca armele de ultima generatie vor reprezenta 30% din arsenalul armatei ruse pana in 2015 si 70% pana in 2020.
Ca argument pentru necesitatea intaririi armatei, Medvedev a invocat riscurile reprezentate de "continuarea incercarilor de extindere a infrastructurii militare a NATO in apropierea frontierelor" Rusiei, la care se adauga amenintarile unor crize regionale si terorismul international. Moscova a salutat intentia noii administratii americane de a da sansa unui nou inceput in relatiile bilaterale, dar Medvedev a subliniat ca asteapta de la Washington actiuni, nu declaratii.
In paralel cu modernizarea si intarirea armatei, Rusia a lansat si o campanie diplomatica vizand strangerea legaturilor cu Venezuela si Cuba, state apropiate geografic de SUA, dar ostile acestora. Recent, mai multe nave militare rusesti au participat la exercitii comune cu fortele navale din Venezuela. Anul trecut, aviatia rusa a stationat temporar la o baza aeriana din Venezuela doua bombardiere strategice