Mare atenţie, şoferi! Anul acesta 70% din judeţe vor avea radare fixe şi momentan în aproximativ 12 judeţe se lucrează pentru implementarea acestora. Surse din Poliţie susţin că banii din amenzi merg direct la bugetele locale şi că sistemele - foarte performante - au fost puse la dispoziţia Poliţiei cu titlu gratuit de societăţi comerciale sau organizaţii nonguvernamentale.
Deşi decizia IGPR de anul trecut de a achiziţiona Loganul de 70.000 de euro s-a soldat cu demiterea lui Gheorghe Popa, totuşi pe maşinile vizate să fie cumpărate exista şi un sistem video digital, performant şi foarte util pentru îmbunătăţirea modului de lucru al Poliţiei. De asemenea, acest sistem - de altfel, unul foarte costisitor - putea să fie uşor de operat dintr-un singur punct cu ajutorul unei telecomenzi, iar radarul respectiv putea permite o gamă largă de conectare wireless. Însă "afacerea" Loganul a picat, iar Poliţia Română a rămas la fel de săracă în dotări şi de cele mai multe ori neputincioasă în lupta cu cei care încaşcă legea, mult mai bine puşi la punct. Ca exemplu, şi la ora actuală Poliţia are în dotare aceleaşi radare cu videocasetofon, care permit înregistrarea pe un suport magnetic a imaginilor, sunetelor şi textului.
BANII... LA BUGETUL LOCAL
De la sfârşitul anului trecut şi până în prezent, în zece judeţe au fost implementate radare fixe. Momentan în alte judeţe (Arad, Bacău, Bucureşti, Cluj, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Sibiu, Vâlcea şi Vrancea) se lucrează la implementarea sistemului, care va fi finalizat în maximum două-trei luni, iar în altele iniţiativa este încă la stadiul de proiect. "Sistemul este pus la dispoziţia Poliţiei cu titlu gratuit de societăţi comerciale sau organizaţii nonguvernamentale, care au încheiat parteneriate public-private cu primăriile pe raza cărora sunt instalate echipamentele de măsurare a vitezei. Pe scurt