Bufniţele din curtea instituţiei au curăţat zona de şoareci. Ornitologii presupun că este vorba despre bufniţele din specia ciuful de pădure. Odată tăiaţi copacii de la primărie, păsările au pornit în căutarea altei „case”. Au găsit-o în curtea Centrului Militar Bihor, iar prezenţa lor a fost semnalată de orădenii din zonă, care le-au auzit vânând noapte de noapte. „Ciuful de pădure se adună în locuri unde există conifere şi cuiburi părăsite de ciori. În timpul zilei stau ascunse, iar noaptea vânează. Aleg locurile liniştite în care să nu fie deranjate ”, explică ornitologul Nagy Attila, de la Asociaţia „Milvus”. Zona străzii Dunării a fost preferată, pentru că nu sunt deranjate şi au mâncare din belşug datorită numărului mare de şoareci din casele vechi. Păsările răpitoare de noapte, ocrotite prin lege, sunt de folos nu doar locuitorilor, ci şi specialiştilor. „Nu ştim câte bufniţe există în zonă, pentru că nu am reuşit să le punem inele. În perioada de cuibărire nu putem afla absolut nimic despre dinamica lor, pentru că stau ascunse”, precizează Nagy Attila. Angajaţii instituţiilor din zonă le-au constatat prezenţa în bradul din curte întâmplător.
Nu deranjează pe nimeni
„Ăsta e singurul pom în care le place. Ele l-au curăţat aşa”, spune unul dintre ei arătând bradul curăţat parţial de ace. A văzut patru bufniţe acolo. „Nu ne deranjează, nu le deranjăm”, spune acesta. Locuitorii din zona străzii Dunării nu ştiu cum să se raporteze la ele. „Au curăţat zona de şoareci mai bine decât orice pisică sau serviciu de deratizare”, spune un localnic.
Ciuful de pădure are doar 36 cm, penaj cafeniu pătat, iar pe piept are stropi întunecaţi. Este o pasăre răpitoare de noapte, ocrotită prin lege, sedentară în România. Se presupune că în Oradea sunt câteva zeci.