Discovery Channel difuzează primul sezon al emisiunii „Time Warp“ în fiecare duminică, de la ora 17.00. Omul de ştiinţă Jeff Lieberman foloseşte o cameră specială prin care surprinde întâmplări cotidiene, care sunt spectaculoase dacă sunt văzute cu încetinitorul. În fiecare episod, lucruri obişnuite precum o picătură de apă care cade într-o baltă, un câine care îşi potoleşte setea sau un boxer care primeşte un pumn în faţă, devin fascinante dacă sunt arătate la o viteză mult mai mică decât cea din realitate.
Folosind camere de filmare de înaltă performanţă, tehnici speciale de montaj şi filmare cu viteză mică, laboratorul „Time Warp” demonstrează ce se întâmplă cu adevărat atunci când se produce o spărtură, o fisură sau o coliziune.
Fiind un om de ştiinţă, Jeff Lieberman ştie de obicei la ce să aştepte atunci când filmează ceva cu încetinitorul. Însă mai există şi surprize, după cum povesteşte chiar el.
„Dacă treci un curent suficient de puternic printr-un cablu mic, în aproximativ o zecime de secundă, curentul transformă acel cablu din stare solidă în stare lichidă, apoi gazoasă şi apoi în plasmă. În acea zecime de secundă, noi am filmat totul de 10.000 de ori mai încet faţă de viteza normală”, spune Lieberman.
Strănutul, cel mai solicitat
Datorită noilor tehnologii, aproape orice poate fi filmat în slow motion, iar de obicei piedicile apar din cauza elementului uman.
De curând, realizatorii au încercat să filmeze ce se întâmplă atunci când un om strănută. Însă, în ciuda unei doze mari de praf de strănutat, mai exact piper pisat mărunt, nimeni nu a reuşit să strănute. „Strănutul este cel mai rapid lucru pe care îl face un om.
Diverse chestii îţi ţâşnesc din nas şi din gură cu viteze de aproximativ 75 km/h. E dezgustător, dar în acelaşi timp şi potenţial distractiv”, p