O absolventă de liceu, un şofer şi un zidar, ambii trecuţi de 50 de ani, au reuşit să-şi găsească de lucru în decembrie şi martie, cele mai negre luni de şomaj din ultimii nouă ani. Sursa: Vlad Stănescu
România bătută de criză a lăsat mai mulţi şomeri pe dru muri decât erau obişnuite să suporte statisticile ultimilor ani de economie „duduitoare”. Rata şomajului a crescut, din ianuarie până în februarie, ca niciodată în ultimii nouă ani.
Cu toate astea, pe fondul negru al crizei economice şi financiare, cel puţin trei oameni au văzut luminiţa de la capătul tunelului. Fie el şi de metrou. S-au angajat pe timp de criză, fie în ultima lună din an, cea în care - în mod tradiţional -, se fac foarte greu angajări, fie în luna martie, când s-a înregistrat cea mai mare rată a şomajului din ultimii şapte ani.
Absolventa Cristina Boboacă, şoferul Vasile Albu şi zidarul Nicolae Logofătu şi-au găsit de lucru după câteva luni de şomaj şi căutări.
Primul job „pe bune”
A picat la Bacalaureat, dar e destul de optimistă încât să creadă că nu s-a sfârşit lumea şi, cândva, o să aibă locul ei la o facultate cu profil economic. Mai ales că în decembrie, când nimeni nu se mai angajează, Cristina Boboacă şi-a găsit, la 20 de ani, primul loc de muncă la care i s-au făcut şi acte. Lucrează ca vânzătoare, la o patiserie din staţia de metrou Eroilor, la ieşirea dinspre Spitalul Universitar. Şi spune că pe patronii ei nu pare să-i afecteze criza. „Oricâtă criză ar fi, oamenii tot trebuie să mănânce. Şi dacă găsesc ceva cald în drum spre muncă, şi nici nu e foarte scump, la patiserie n-are cum să nu meargă”, spune fata. De aceeaşi părere e şi patronul patiseriei, Nicolae Şapira, care spune că nu simte deocamdată efectele negative ale crizei, pentru că omul trebuie să mănânce, indiferent de buget.
Cristina recunoaşte că