» Ministrul Administratiei si Internelor a anuntat ieri ca, in doua saptamani, spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale.
» In schimb, Ministerul Sanatatii sustine ca este posibil ca ministrul Nica sa se fi "grabit" atunci cand a anuntat acest calendar.
» Pericolul acestui proces este ca, in cazul unui management defectuos si al lipsei de pacienti, spitalele ar putea da faliment, sustine sindicalistul Marius Petcu.
Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat ieri ca spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale in doua saptamani. Ministrul Nica a apreciat ca unul dintre ministerele care au facut progrese in procesul de descentralizare este cel al Sanatatii. Avand toate actele normative pregatite, "in doua saptamani, spitalele din Romania vor trece in subordinea autoritatilor locale asa cum sunt ele finantate, fie de consiliile locale, fie de cele judetene". Cu alte cuvinte, descentralizarea spitalelor inseamna finantarea cu preponderenta de la autoritatile locale, si nu de la Ministerul Sanatatii.
Reprezentantii institutiei conduse de Ion Bazac il contrazic insa pe seful Administratiei si Internelor. Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, ne-a spus ca abia "in doua saptamani se finalizeaza strategia de descentralizare" si ca urmeaza ca "in cursul acestui an sa treaca in subordinea administratiei locale", fiind posibil ca ministrul Nica sa se fi "grabit" atunci cand a anuntat acest calendar.
Adrian Moraru, director de programe al Institutului pentru Politici Publice, considera ca pe termen lung exista riscul crearii unor decalaje intre spitale din diverse zone ale tarii. Consecinta ar fi, in opinia lui Adrian Moraru, ca, din momentul in care vor fi descentralizate, in unele spitale sa nu mai poata fi tratati decat bolnavii din judetul respectiv. Astfel,