Cornel Ilii era de cinci luni în Catalonia când au apărut primele efecte ale recesiunii. În decembrie s-a întors acasă.
Primii români care s-au confruntat cu efectele crizei financiare sunt cei care au plecat să lucreze în Occident. Cu luni buni înainte ca recesiunea să ajungă în România, imigranţii români din vestul Europei s-au trezit cu salariile reduse sau chiar şomeri, motiv pentru care au ales să se întoarcă în ţară.
Potrivit analiştilor financiari, criza a fost resimţită mai ales de românii care au plecat de maximum doi-trei ani în Spania şi în Italia. „Ne aşteptăm să se întoarcă între 20% şi 50% dintre cei plecaţi să lucreze în Spania, Italia, Belgia, Irlanda sau Germania. Procentul celor întorşi depinde de cât timp sunt plecaţi. Spre exemplu, în Germania sunt români plecaţi de mulţi ani, care se vor întoarce mai greu. Dar în Spania şi în Italia sunt oameni care au plecat de doi-trei ani şi care nu au reuşit să se aşeze acolo foarte bine înainte de criza financiară”, consideră Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiş tilor Financiari.
„Au început să se poarte urât cu noi”
Cornel Ilii, din Iaşi, muncea de peste cinci luni într-o tipo grafie din Catalonia când printre spanioli s-a iscat isteria creată de colapsul financiar.
„În mai 2008 mă gândeam că după un an de muncă mă voi întoarce acasă cu 3.000 de euro pentru nuntă. Prin septembrie, când a început criza, totul s-a schimbat. Spaniolii au intrat într-o stare disperată, cerşeau locuri de muncă pe la poarta angajatorilor”, povesteşte Cornel.
Ultimele două luni de şedere în Spania au fost un coşmar. „Nu ne-au micşorat salariile, dar au început să se poarte urât cu noi. Eram opt români în firmă. Au început să caute nod în papură, se uitau ciudat dacă scăpai o hârtie pe jos. În plus, conducătorii lo cali din Catalonia i-au stimulat