Imigrantii si tinerii cu contracte de munca pe termen scurt au de pierdut cel mai mult de pe urma disponibilizarilor pe care le fac companiile din intreaga Europa.
Anton Filip si familia sa au parasit Romania cu doi ani in urma, angajandu-se ca muncitori temporari in cadrul producatorului italian de ochelari de soare de marca Luxottica. Vanzarile de articole de lux erau in crestere, iar Luxottica isi majora productia.
Acum, scrie The Wall Street Journal, boomul a luat sfarsit, lasandu-i fara loc de munca pe Filip si fiul acestuia de 21 de ani, dar si alte sute depersoane angajate cu contracte pe termen scurt in cadrul companiei.
"Ne mergea mai bine in Romania", spune Filip, in varsta de 45 de ani, care a lasat in urma un loc de munca stabil in constructii pentru o slujba temporara mai bine platita in Italia.
Familia Filip face parte din miile de persoane prinse in valul de reduceri de locuri de munca temporare ce a cuprins Europa. Pe fondul crizei economice, companiile din intreaga lume fac disponibilizari. Insa in Europa Continentala majoritatea angajatilor lucreaza cu contracte de munca pe termen lung. Disponibilizarea acestora este costisitoare si complicata.
In ultimii ani, in fata ratei ridicate a somajului si a competitiei venite din partea tarilor cu costuri reduse ale fortei de munca, multe tari vest-europene si-au modificat legislatia pentru a permite un numar in crestere de muncitori cu contracte pe termen scurt. Modificarile au dus la crearea a milioane de noi locuri de munca. Acum insa, exact acesti muncitori, multi dintre ei imigranti si tineri, resimt mai puternic tendinta reducerii locurilor de munca, acesta fiind primul test important pentru experimentul Europei Continentale in ceea ce priveste liberalizarea pietei muncii.
In cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, numarul muncitorilor temporari din Spa