Dupa mai bine de 20 de ani de la explozia nucleara de la Cernobil, radiatiile continua sa afecteze insectele si paienjenii, reducand numarul acestora.
Potrivit cercetatorilor care au analizat aceasta zona, gargaritele, fluturii, lacustele, libelulele si paianjenii au fost afectati de radiatiile care ating cote ridicate, informeaza BBC.
Profesorul Timothy Mousseau de la Universitatea din Carolina de Sud, SUA, si Dr. Anders Moller de la Universitatea din Paris au lucrat impreuna la proiect. Cei doi cercetatori publicasera anterior un studiu potrivit caruia radiatiile au impact negativ asupra pasarilor.
"Mai nou, am descoperit ca pe langa pasari, sunt afectate de radiatii si insectele, mamiferele si plantele", a spus profesorul Mousseau.
Specialistii Timothy Mousseau si Anders Moller au realizat acest studiu timp de zece ani si au constatat ca numarul organismelor vii scade cu atat mai mult cu cat zona este mai contaminata.
Potrivit acestora, exista "o puternica legatura intre declinul speciilor si contaminarea din apropierea centralei".
Insa, unii cercetatori au criticat acest studiu, afirmand ca lipsa activitatilor umane din zona a avut un impact pozitiv asupra vietii salbatice.
Serghei Gasceak, cercetator la Centrul Cernobil din Ucraina, a declarat ca a ajuns la concluzii exact opuse, pe baza acelorasi date colectate de cei doi cercetatori pentru studiul asupra pasarilor.
"Viata salbatica a inflorit in regiunea Cernobil, din cauza nivelului redus de influenta al activitatii umane", a declarat Gasceak pentru BBC.
Dupa mai bine de 20 de ani de la explozia nucleara de la Cernobil, radiatiile continua sa afecteze insectele si paienjenii, reducand numarul acestora.
Potrivit cercetatorilor care au analizat aceasta zona, gargaritele, fluturii, lacust