Liderii Uniunii Europene vor declara in deschiderea summitului european de joi ca sunt dispusi si pregatiti sa majoreze valoarea fondului de urgenta, actualmente in valoare de 25 mld. euro, creat special pentru statele Europei Centrale si de Est, care se confrunta cu crize ale balantelor de plati, scrie Financial Times.
Potrivit unei variante preliminare a comunicatului de presa de dupa summit, obtinut de Financial Times, cei 27 de lideri vor indemna Comisia Europeana si ministrii de finante ai statelor membre sa "examineze de urgenta posibilitatea de a ridica plafonul facilitatii de sustinere a procesului de echilibrare a balantei de plati, infiintat de UE". Nu este specificat insa la ce valoare se va situa acesta.
Aceasta declaratie evidentiaza increderea pe care liderii Uniunii o au in puterea lor de a ajuta statele centrale si est-europene sa depaseasca criza economica globala. Ei au decis ca vor aborda problema caz cu caz, si nu vor implementa un program comun pentru toate statele regiunii.
Ungaria a sugerat luna trecut ca ar fi utila o schema in valoare de 180 mld. euro, care sa se adreseze statelor centrale si est-europene, insa ceilalti membri au respins propunerea. Chiar si unii dintre partenerii regionali ai Ungariei, precum Cehia si Polonia, s-au aratat impotriva, afirmand ca economiile lor se descurca mult mai bine, si nu au nevoie de ajutor financiar.
Marimea fondului de urgenta creat de UE s-a dublat anul trecut la 25 miliarde de euro, dupa ce Ungaria si Letonia au primit 6,5 miliarde de euro, respectiv 3,1 miliarde de euro, sub forma de ajutor financiar.
Luna aceasta Romania, afectata de un puternic dezechilibru al balantei de cont curent si de incapacitatea de a obtine noi imprumuturi de la creditorii straini, a devenit al treilea stat al UE care apeleaza la fondurile de urgenta.
Unii economisti prevad ca urmatoarea