» Infiintate intre 1993 si 1996, cele sase zone libere din Romania sunt pe cale sa primeasca o lovitura mortala din partea crizei mondiale. Dupa ce integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a impus eliminarea facilitatilor fiscale existente pe teritoriul lor, zonele libere si-au pierdut serios din atractivitate. Acum, criza pare sa puna capac peste aceste probleme.
Cele sase zone libere (braila, Galati, Constanta Sud, Sulina, Giurgiu si Arad-Curtici) au aparut in perioada tulbure de la inceputul anilor ‘90 si au avut ca scopuri declarate atragerea de investitii si dezvoltarea regiunilor unde functionau. Prima zona libera, infiintata chiar in 1993, a fost cea de la Sulina, care nu a reusit sa atraga nici un investitor. A urmat in acelasi an Constanta, iar un an mai tarziu a venit randul zonelor libere din Galati si Braila. In 1996 a fost infiintata Zona Libera Giurgiu, care a avut cele mai bune performante economice. Ultima constituita, in 1999, a fost Zona Libera Arad-Curtici. La apogeul dezvoltarii acestor zone economice, in 2006, numarul companiilor atrase abia depasea cifra de 500.
Retrageri la Galati
Directoarea Administratiei Zonei Libere (AZL) Galati, Angela Ivan, a estimat ca actuala criza isi face resimtite efectele in activitatea unora dintre firmele concesionare. Astfel, producatorul de ingrasaminte chimice Arvi Agro din Letonia, care a concesionat 5 hectare pentru dezvoltarea unui centru regional de distributie, a solicitat suspendarea platilor catre AZL pe perioada crizei. In opinia Angelei Ivan, cererea este de neacceptat. Fabricantul de ambalaje Dina Medpak, care concesionase 1,4 hectare pentru ridicarea unei fabrici, este pe punctul de a renunta la concesionare pentru ca a ramas fara finantarea bancii.
AZL Galati a incheiat exercitiul financiar 2008 cu un profit brut de doar 840.000 lei, la o cifra de afaceri de 3,5