» Persoanele trecute de 45 de ani si date afara se plang de faptul ca isi gasesc foarte greu un loc de munca. Specialistii in resurse umane spun insa ca varsta inaintata nu reprezinta un handicap si ca un candidat aflat la a doua tinerete trebuie sa speculeze, in fata angajatorului, faptul ca are experienta si ca este competent. Bile albe au si cei care se arata implicati, dispusi la deplasari in tara si program prelungit.
Valentin A. (47 de ani, din barlad) a fost dat afara de la Rulmenti Barlad acum patru luni si considera ca nu mai are prea multe sanse sa fie angajat. El spune ca, de cand a fost disponibilizat, nu reuseste sa-si gaseasca un job. Barbatul este ferm convins ca, daca ar fi fost "ceva mai tanar", ar fi reusit. Chiar daca angajatorii il primesc la multe interviuri, unde, spune Valentin A., face si impresie buna, el nu se alege decat cu propozitia standard "va vom contacta noi". "Este foarte greu pentru mine. Sunt mecanic, altceva nu stiu sa fac, insa cred ca voi incerca sa ma recalific. As invata orice pentru a avea un post. M-as face chiar si bucatar", spune barbatul.
Situatii ca ale lui Valentin A. sunt traite zilnic de mii de oameni din Romania. Desi nu recunosc, foarte multi patroni refuza sa angajeze persoane trecute de o anumita varsta. "Avem oameni foarte buni, competenti, carora nu putem sa le gasim de lucru din cauza varstei. Este pacat, pentru ca astfel de angajati au experienta, au abilitatea de a lucra cu oamenii. Evident, nu ni se spune ca decizia e luata pe criteriul varstei, insa noi ne dam seama ca asta este cauza. Pe de alta parte, este adevarat, avem si cazuri de companii care ne cer oameni maturi, de peste 45 de ani", spune Daniela Necefor, managing partner la firma de resurse umane Total Business Consulting din Bucuresti.
Trebuie aratata disponibilitatea
Specialistii in resurse umane spu