Recesiune de până la -4% şi deficit bugetar de peste 4% din PIB în 2009. Acestea sunt noile date ale problemei, conturate de reprezentanţii FMI. Sursa: Vlad Stănescu
Prognozele specialiştilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) sunt departe de estimările oficiale ale guvernului. Delegaţia FMI ia în calcul un deficit bugetar de peste 4% din produsul intern brut (PIB) şi o recesiune a economiei noastre cuprinsă între -3% şi -4%, potrivit lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, au declarat surse din PSD.
Estimările pe care executivul şi-a construit bugetul pentru 2009 se bazează pe un deficit bugetar de 2% din PIB şi pe o creştere economică de 2,5%.
În luna aprilie este posibilă o „cădere dramatică” a economiei, în condiţiile în care în primele luni principalii indicatori economici s-au deteriorat semnificativ, a mai precizat Tănăsescu, la Comitetul Executiv Naţional al PSD.
Cine primeşte banii
Potrivit lui Mihai Tănăsescu, suma pe care România o va împrumuta de la instituţiile financiare externe este cuprinsă între 18 şi 20 de miliarde de euro.
Premierul Emil Boc a explicat, ieri, în cadrul seminarului „Agenda de business a României”, organizat de „Ziarul financiar” şi PricewaterhouseCoopers (PWC), cine va gestiona banii. Astfel, circa două treimi din sumă vor merge la Banca Naţională, pentru a proteja moneda naţională de depreciere şi pentru a da posibilitatea deblocării unui procent din rezervele minime obligatorii ale băncilor comerciale. Potrivit lui Boc, există deja discuţii în acest sens. Ceva mai puţin de o treime din banii împrumutaţi vor ajunge la Ministerul Finanţelor, iar o parte din aceşti bani vor fi di recţionaţi către instituţiile de creditare pentru reluarea împrumuturilor pentru firme şi populaţie.
Primul-ministru a precizat că acordul care va fi