Liderii europeni vor pleda pentru ca Fondul Monetar International sa aiba mai multe fonduri, dar refuza sa injecteze mai multe lichiditati in propriile economii.
In cadrul intalnirii liderilor UE de la Bruxelles, acestia vor cadea de acord asupra pasilor ce trebuie facuti pentru a sprijini economia, relateaza Reuters.
Toate tarile UE sunt de acord ca este nevoie de o supraveghere financiara mai buna, tonul fiind dat de Franta si Germania, care insista ca aceasta criza a creditelor este "Made in the USA".
Analistii se asteapta ca liderii europeni sa dubleze fondurile FMI la 500 de miliarde de dolari, 100 de miliarde de fiind contributia Uniunii Europene, si sa ceara Fondului Monetar International sa se reformeze, pentru a atrage si alte tari, cum ar fi China.
"Sunt foarte optimist in ceea ce priveste cresterea fondului", a declarat ambasadorul ceh la UE, Milena Vicenova.
Proiectul a omis referintele la acordarea unor stimuli financiari, sustinand ca ar trebui,
in primul rand, sa se reduca taxele si sa se faca investitii in infrastructura
"Facem mai mult decat oricine altcineva din lume in aceasta privinta", a declarat Jose Manuel Barroso, seful Comisiei Europene, referindu-se la eforturile de a amortiza impactul recesiunii asupra cetatenilor.
"Si altii ar trebui sa mareasca eforturile in aceast sens, contributiile lor la recuperarea economiei globale ar fi binevenita", a mai adaugat Barroso, referindu-se la economiile din Statele Unite si Asia.
In total, Uniunea Europeana ar putea injecta intre 3,3 si 4 procente din produsul brut in economie, mai putin decat planului lui Obama de 5,5 procente din PIB-ul SUA.
Liderii europeni vor pleda pentru ca Fondul Monetar International sa aiba mai multe fonduri, dar refuza sa injecteze mai multe lichiditati in pr