Trupele turceşti ale firmei System Yapi sunt decimate pe şantierul staţiei de epurare a Craiovei. Edilii se tem că „ienicerii“ cu mistrii nu vor termina staţia în termen, caz în care jumătate din canalizarea oraşului nu va putea fi folosită în 2010.
Experimentul Termomecanica pare că se repetă la Craiova. Firma care lucrează la construirea staţiei de epurare de la Făcăi nu are în şantier decât 60% din personalul prevăzut pentru execuţia la termen a investiţiei, iar lucrările au ajuns la doar 36%, în condiţiile în care în august 2010 staţia trebuie pornită. Practic, lucrurile au evoluat în ultimul an la fel ca în primul, adică foarte lent: constructorul a înaintat 17% şi lucrează cu puţin peste jumătate din efective. Motive pentru care prima societate desemnată să construiască staţia, Termomecanica, din Italia, a fost eliminată din ecuaţie în 2007, lăsând proiectul la 19%. Din ianuarie 2008 până acum, investiţia, finanţată prin programul ISPA cu 26 de milioane de euro, a fost dusă la 36%. Şefii Yapi au fost chemaţi ieri la Craiova la o confruntare cu consultanţii şi cu beneficiarii, Compania de Apă „Oltenia“ SA şi Primăria Craiova. Turcii au susţinut că întârzierea a fost cauzată de interdicţia de a-şi aduce propriii muncitori în România, impusă la începutul acestui an.
Directorul System Yapi România, Giussepe Rodeli, a spus însă că o parte dintre oamenii săi vor primi vize de şedere în câteva zile şi că, pe deasupra, firma intenţionează să apeleze şi la muncitori români. „Nu vor fi probleme în respectarea termenului de execuţie. Vă asigurăm că staţia de epurare va fi dată în funcţiune înainte de termen. Am întâmpinat într-adevăr probleme în mobilizarea muncitorilor noştri, însă nu a fost din vina noastră, ci a modificărilor de legislaţie. Noi am gestionat această criză astfel încât să nu periclităm în nici un fel respectarea clauzelor“, i-a asi