Ofensiva electorala a pesedistilor a continuat. Dupa demonstratia de marti, care s-a dorit a fi de forta, cand liderii social-democrati au aparut "umar la umar" cu sefii a cinci confederatii sindicale, ieri, la Comitetul Executiv, agenda a fost periata de subiecte "colaterale", pe ordinea de zi aflandu-se doar subiectul acordului cu FMI si cel al planului pesedist anticriza. Social-democratii sunt ingrijorati ca raspunsul Guvernului la actuala situatie de criza economica este "insuficient de coerent", a declarat liderul PSD, Mircea Geoana, la finalul reuniunii CEx, facand astfel abstractie de faptul ca la masa Executivului sta propriul sau partid. "Se impune o rectificare importanta la bugetul de stat pentru adaptarea la noile realitati", a cerut Geoana, motivand ca deficitul de 2% stabilit initial nu corespunde noilor realitati.
Asumandu-si paternitatea proiectului, PSD sustine constituirea unui consiliu de relansare economica din care sa faca parte presedintii Senatului si cei ai Camerei Deputatilor, primul-ministru, guvernatorul BNR, sefii comisiilor parlamentare de specialitate, precum si experti romani in domeniul economiei si finantelor, avand ca misiune supervizarea aplicarii planului anticriza al Guvernului. Comitetul Executiv al PSD a conditionat sustinerea unui acord cu FMI de indeplinirea unui set de sapte conditii. "Trebuie sa stim exact in ce conditii se negociaza, la ce pret si cu ce costuri vor fi folositi banii, precum si conditiile de rambursare", se arata in declaratia CEx a PSD.
Banii obtinuti de la FMI sa finanteze sectorul public, nu cel privat, pastrarea locurilor de munca, asigurarea resurselor pentru sectorul public de pensii si asigurarea cresterii veniturilor cu inflatia, relansarea creditarii, transparenta acordului, neafectarea resurselor bugetare detinute pentru investitiile publice in domenii-cheie precum e