Liderul PSD Mircea Geoana, aliat cu PD-L sa conduca tara, pune conditii Guvernului in privinta sustinerii acordului cu FMI: vrea garantii ca din banii Fondului va fi finantat doar sectorul public si nu cel privat, ca vor fi create un milion de locuri de munca in urmatorii cinci ani si ca va fi protejata puterea de cumparare a populatiei.
Iar Geoana a amenintat: acordul cu FMI trebuie sa treaca de votul Parlamentului, iar PSD il va sustine doar daca ii sunt indeplinite conditiile. Acelasi Geoana, dar si alti lideri politici, sustinea recent ca presedintele Traian Basescu paseaza problema acordului cu Fondul Parlamentului (era ziua cand Basescu a vorbit in Parlament despre imprumut), care nu ar avea un cuvant de spus in aceasta privinta.
Desi neintelegeri au mai fost intre PSD si PD-L, este pentru prima data cand social-democratii pun conditii pana la urma Guvernului din care fac parte.
Presedintele social-democrat a anuntat ieri un set de sapte conditii pentru ca PSD sa accepte acordul cu Fondul, dupa o sedinta la care a participat si reprezentantul Romaniei la FMI Mihai Tanasescu, fostul ministru al finantelor din vremea guvernarii Nastase.
Venirea lui Tanasescu la sedinta PSD a fost o contrareplica la o intalnire de marti seara de la Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si reprezentantii Fondului, o intalnire criticata de Mircea Geoana care in mai multe randuri a acuzat Executivul ca nu il informeaza in legatura cu imprumutul extern. "De vreme ce un acord cu FMI conditioneaza accesul Romaniei la fondurile de solidaritate ale UE si la alte credite internationale, PSD sustine incheierea unui acord intre Guvernul Romaniei si BNR pe de o parte si institutiile financiare internationale, pe de alta parte, daca acest acord indeplineste o serie de conditii", a anuntat ieri liderul PSD.
Relansarea creditarii es