„Întâi cititul. Apoi sexul.” Acesta este leitmotivul Hannei, femeia de 30 de ani care are o aventură întâmplătoare, dar nu lipsită de intensitate, cu un adolescent de 15 ani. „The Reader” (Cititorul) ne duce în Berlinul de Vest de la sfârşitul anilor ’50, la numai câţiva ani distanţă de la căderea regimului nazist şi în plină epocă a proceselor de pedepsire a torţionarilor.
Pentru adolescentul Michael Berg (David Kross), Hannah (Kate Winslet, absolut cutre murătoare în interpretarea sa complexnuanţată, pentru care a şi luat un Oscar) este cea care îi facilitează descoperirea propriei sexualităţi. Pentru Hannah, în schimb, copilandrul reprezin tă accesul către lumea cărţilor. 10 ani mai târziu, destinele li se întretaie din nou. De data aceasta, Hannah este pentru Michael unul dintre „studiile de caz” pe care le urmăreşte la Fa cultatea de Drept. Ea este una dintre gărzile naziste judecate de un tribunal german.
Regizorul Stephen Daldry şi scenaristul David Hare reuşesc să transpună pe ecran complexităţile morale ale romanului lui Bernhardt Schlink într-o manieră care lasă spectatorului un spaţiu larg de manevră în ceea ce priveşte interpretarea.
Povestea este riscantă, într-un fel, tocmai pentru că se ocupă de sondarea psihi cului uman confruntat cu apele tulburi ale deci ziilor morale. Este o inves ti ga ţie profundă - dar nici persuasivă, nici „la rece” - a unora dintre cele mai complicate emoţii şi stări men tale: vină, remuş care, în doială. Personajele ne arată că „drepta tea” nu este nici pe departe simplu de elucidat şi că totul depinde de unghiul din care pri veşti - atâta vreme cât putem fi des chişi la posibilitatea că lumea nu este un desen în alb şi negru. Un film care nu trebuie ratat.
Filmul are premiera mâine la Hollywood Multiplex, Movieplex, Cityplex Bucureşti, City Cinema Cluj şi Bacău