Industria bancara a devenit prea increzatoare in capacitatea sa de a iesi din orice criza si a fost prinsa fara nicio pregatire de rapiditatea si amploarea actualelor turbulente, a declarat Douglas Flint, directorul financiar al HSBC, cea mai mare banca din Europa, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
"A fost cel mai probabil un sentiment de supraincredere in capacitatea sistemului de a se reconstrui dupa seria de evenimente critice la care am asistat", a declarat Flint, sustinand ca aceasta perceptie nu s-a dovedit utila pe fondul actualelor turbulente.
Executivul HSBC a prezentat actuala incapacitate a sistemului de a-si reveni in comparatie cu numeroasele restructurari ale sistemului, care au urmat crizelor succesive din anii '90 din Rusia, Asia de Sus-Est si America de Sud, dar si prabusirii fondului american de investitii Long Term Management Capital.
"Toate aceste crize au fost vazute drept evenimente cataclismice, dar intr-o perioada scurta de timp perceptia s-a schimbat, acestea devenind pentru investitori simple oportunitati de a cumpara. Si aceasta doar datorita capacitatii sistemului de a se autovindeca", a declarat Flint in cadrul unei audieri in fata parlamentarilor britanici.
Punctul de vedere al lui Flint a fost sustinut in fata legislatorilor si de John Varley, directorul executiv al rivalei Barclays. "Aceasta incredere eronata in capacitatea industriei bancare de a trece peste ciclurile economice ne-a afectat pe toti cei din sistem", a declarat Varley, adaugand ca aceasta incredere a venit din perceptia potrivit careia exista o diversificare a riscului.
Flin a precizat ca nici macar in cazul existentei unor reglementari mai stricte privind sectorul bancar criza financiara nu ar fi putut fi evitata. Totusi el s-a aratat de acord cu masurile privind reducerea fragmentarii si imbunatatirea transparentei pe piata.
Va