Doamna Floarea, „şefa” unui imobil din sectorul 2, ţine cursuri de civilizaţie: şi-a învăţat locatarii să nu mai arunce gunoiul pe geam.
Prima dată a dat jos sârmele din faţa blocului, pe care stăteau rufele la soare, şi a interzis cu desăvârşire spălatul covoarelor pe terenul verde de lângă scară. Treburile astea, de mahala, o enervau pe doamna Floarea dintotdeauna. Dar n-avea „putere de decizie, ca să pună piciorul în prag”.
Floarea Opriş e preşedinta blocului 5 de pe strada Stolnicul Vasile, nr. 18. Stă în Baicului de vreo 25 de ani. Când s-a mutat aici, din Drumul Taberei, zona nu era aşa ruptă de civilizaţie, „era gard viu, erau straturi cu flori”.
În urmă cu doi ani şi jumătate, însă, blocul din sectorul 2 în care locuieşte „se afla într-o stare deplorabilă”: nu avea nici apă, nici lumină, nici la datorii nu stătea mai bine şi era o mizerie de nedescris. Acum, bucureştenii de aici au coş de gunoi în faţa blocului, nu mai aruncă sticlele de la balcon şi vor fi printre primii beneficiari ai programului de reabilitare termică. Mulţi spun că, în mare parte, e şi meritul Floarei Opriş.
„Primele şedinţe le-am făcut cu poliţia”
De la zilele fără lumină până la cea în care s-a decis includerea blocului în proiectul de dezvoltare durabilă a zonei Baicului (prin care primarul Neculai Onţanu vrea, cu 7 milioane de euro, să modernizeze străzile, să amenajeze spaţii verzi şi locuri de joacă, să instaleze un sistem de supraveghere stradală), doamna Floarea a avut multă bătaie de cap. „A trebuit să o luăm mai întâi cu educaţia: nu e bine să arunci gunoiul de la geam, nu e frumos să faci mizerie în faţa blocului, să dai manelele la maximum. Trebuia să ducem muncă de lămurire tot timpul. Nu spun ce atmosferă şi ce violenţă verbală! Primele şedinţe le-am făcut cu poliţia de faţă”, povesteşte femeia. „Şi, să ştiţi, sc