John Thain (fostul sef al Merrill Lynch) a absolvit un MBA. La fel si Richard Fuld (ex-CEO al Lehman Brothers), Stan O'Neal (CEO al Merrill Lynch inainte de venirea lui John Thain), Vikram Pandit (directorul executiv al Citigroup) sau managerul de fonduri de hedging John Paulson. Toti acesti actuali sau fosti bancheri de top au in portofoliu un MBA.
Masteratele in administrarea afacerilor, o poarta catre corporatiile americane, sunt ravnite in special pe Wall Street. Dar pe fondul crizei economice generalizate, analistii si profesorii se intreaba daca nu cumva modul in care sunt educati studentii a contribuit la declansarea turbulentelor, scrie International Herald Tribune.
"Este evident un esec de proportii", a declarat Angel Cabrera, decanul Thunderbird School of Global Management. "Nu putem pretinde ca nu avem nicio vina in conditiile in care asistam la un esec atat de mare in ceea ce priveste functiile executive", a adaugat el.
Criticii modului in care se face educatie de business au multe motive sa se planga. Unii spun ca scolile pun un accent prea mare pe teorie, detasandu-se de viata reala. Altii spun ca studentii sunt invatati sa vina cu solutii pripite pentru probleme complicate si ca dupa absolvirea unui MBA nu au alt obiectiv decat sa creasca valoarea de piata a companiilor la carma carora ajung.
Asemenea deficiente s-ar putea sa-i fi pus pe absolventii scolilor de business in situatia de a nu avea instrumentele necesare pentru a lua deciziile care sa poata calma turbulentele, spun criticii. De aceea din ce in ce mai multi angajatori si manageri de resurse umane pun la indoiala valoarea unui MBA si le spun tinerilor ca pot obtine experienta la locul de munca.
In multe scoli, schimbarile in ceea ce priveste aria curiculara sunt din ce in ce mai vizibile. Unele dintre acestea incep sa se concentreze asupra gandirii pe termen lun