Marea Britanie, cu precădere Anglia, este o ţară mult mai interesantă decât pare la prima vedere. O ţară a contrastelor, în sensul deplin al cuvântului. Unele lucruri sunt extrem de simple, iar altele foarte complicate.
1 /.
Oamenii pot fi deosebit de reci şi flegmatici, dar în acelaşi timp, pot fi adevăraţi prieteni; nişte prieteni cum nu vei găsi oriunde.
Venind aici la studii, mai exact în Coventry, a fost şi este în continuare o experienţă frumoasă, zic eu. Mi-a depăşit aşteptările, din toate punctele de vedere. Modul în care sunt percepuţi românii diferă mult. Pentru britanicii care nu au ieşit niciodată din ţara lor şi nici măcar nu îşi cunosc geografia ţării, străinii sunt, în general, "o rasă inferioară", ei fiind un fel de "neo-nazişti", considerând naţiunea britanică superioară tuturor raselor.
Datorita faptului că trăiesc într-un cămin studenţesc, am avut ocazia să văd de "rădăcinile" acestei mentalităţi: aici, la universitate, suntem peste 3.000 de studenţi străini, din aproape 90 ţări. Este ceva extraordinar să poţi comunica şi să legi prietenii cu egipteni, jamaicani, mexicani, indonezieni, chinezi sau nigerieni.
Paradigmele britanicilor
Este ceva unic, ce nu poate fi descris ăn cuvinte. Fiind această mare diversitate de oameni şi culturi, la cantina studenţească am observat, cu regret, cum se formează două grupuri: "noi" şi "restul". Britanicii şi restul. Dacă toate mesele sunt pline, iar la o masa stau doi nigerieni şi un chinez, britanicul nu se aşează nici fript acolo. Mai întâi dă 3-4 ture de sală, îşi roteşte privirea, dezorientat, iar, în final, îi înghesuie pe alţi britanici de la altă masă.
Însă ce este mai frumos acum urmează: britanicii pot fi şi total opus celor descrise mai sus! Dacă un om necunoscut, în vârstă de 60 ani, care mă cunoscuse doar dintr-un email,