» Autoritatile romane au inceput la Bucuresti negocieri dificile cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), in vederea unui imprumut menit sa ajute tara sa surmonteze criza economica, dar care va fi insotit de masuri stricte de austeritate. Recursul la FMI este departe de a fi unanim in Romania, politicieni, sindicate, oameni de afaceri, analisti, presa si romanii fiind divergenti in opiniile privind necesitatea unui astfel de imprumut, stiute fiind conditiile.
FMI este o institutie internationala multilaterala ce grupeaza 185 de state, rolul sau fiind de a promova cooperarea monetara la nivel mondial, de a garanta stabilitatea financiara, de a facilita schimburile internationale, de a contribui la un nivel ridicat al locurilor de munca, la stabilitatea economica si de a determina reducerea saraciei. Asigura stabilitatea sistemului monetar international si gestionarea crizelor financiare si monetare. In acest scop acorda credite tarilor cu dificultati financiare intr-un grad care ar pune in pericol organizarea lor guvernamentala, stabilitatea sistemului lor financiar (banci, piete financiare) sau fluxurile de schimb din comertul international cu alte state. Dar FMI conditioneaza imprumuturile acordate de implementarea unor reforme economice vizand ameliorarea gestionarii finantelor publice si o crestere economica echilibrata pe termen lung.
Institutia FMI a fost creata in iulie 1944 la Conferinta de la Bretton Woods si avea scopul asigurarii stabilitatii unui sistem monetar international care, afectat grav in momentul Marii Depresiuni din anii ‘30, avea efecte catastrofice asupra economiei mondiale. Obiectivul era impiedicarea marilor economii mondiale sa recada in situatia anilor ‘30, cand devalorizarile monetare si deciziile politicilor economice unilaterale agravasera tensiunile in plan mondial. Dupa 1976 si disparitia sistemului