Nu demult, am citit cu pasiune o carte despre România şi ţările vecine. Este un gen literar specific acelor cărţi socio-politice, care tratează evenimente istorice europene contemporane.
Robert Kalpan este un talentat reporter, autor de cărţi de călătorii şi eseist. Este unul din puţinii ziarişti occidentali care a fost fascinat de această regiune şi care a călătorit intens prin Balcani, între anii 1980 şi 1990.
Scriitorul a circulat de la oraş la sat, fie cu trenul sau făcând autostopul. A contactat oameni din toate straturile sociale: ţărani, profesori, preoţi, prostituate, studenţi, cetăţeni de rând, politicieni sau ziarişti. Este o carte imposibil de uitat sau de lăsat din mână, un excelent portret al regiunii balcanice, întocmit la câteva luni de la căderea comunismului. Kalpan îmbină metafora cu arta descriptivă şi adevărul istoric, descrierile de oameni şi locuri cu faptele istorice şi politice.
Robert Kalpan a scris articole pentru ziarul The Atlantic şi The New Republic, a locuit în Grecia timp de şapte ani, iar Romaniei îi dedică aproape 100 de pagini, respectiv şapte capitole din 17 câte are cartea. Volumul tratează momente importante şi complexe despre căderea comunismului şi moartea soţilor Ceauşescu. Scriitorul este documentat în istoria României, se strecoară în trecut şi revine în prezent cu o usurinţă neobişnuită, dovedind cât de intens a călătorit prin ţară, revenind cu multe detalii istorice inedite sau tabu din timpul comunismului. Ne plimbă prin Bucureşti, prin Deltă, Moldova, Bucovina, Timişoara, Transilvania. Foarte interesant este interviul cu Cristian Mungiu, pe atunci student la Iaşi.
Balkan Ghosts A Journey Through History, de Robert D. Kalpan St. Martin’s Press, New York, 1993 Kitchener Public Library
Dupa imensul succes la cărţii sale, Balkan Ghosts, fiind consi