Peste 1.200 de toxicomani, aflaţi sub tratament cu metadonă în fostele centre ale Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), vor reîncepe, în curând, să comită infracţiuni în plină stradă pentru a-şi procura doza zilnică de heroină.
Aşa avertizează reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, membre ale Reţelei române de Reducere a Riscurilor, care au cerut, ieri, autorităţilor să ia urgent o decizie în privinţa centrelor de tratament al adicţiilor.
Asta, în condiţiile în care ANA a devenit, oficial, începând de ieri un serviciu în cadrul poliţiei, care se va ocupa doar de „proiecte de prevenire a consumului de droguri şi de studii privind acest fenomen”, nu şi de tratamentul consumatorilor. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii - care ar fi urmat să preia custodia centrelor - recunosc că au avut o serie de discuţii cu ministrul internelor pe această temă, însă nu au ajuns la o concluzie.
În acest context, specialiştii apreciază că, de fapt, autorităţile au abandonat lupta antidrog, iar centrele sunt la un pas de a fi închise. „Prin decizia sa, guvernul încalcă toate reglementările internaţionale în domeniu, pe care România, în calitate de stat membru ONU, s-a obligat să le respecte”, a conchis Eugen Hriscu, psihiatru la Centrul de tratament pentru adicţii „Alexandru Obregia”, din Capitală.
CITIŢI ŞI:
Au apărut magazine legale cu droguri false