Cele cinci SIF-uri listate pe Bursa au propus pentru acest an alocarea pentru dividendele actionarilor a unei sume totale de circa 105 mil. lei, la jumatate fata de nivelul celei din 2008.
Aceasta in ciuda faptului ca profiturile cumulate ale SIF-urilor pe anul trecut, in valoare de 460,2 mil. lei (125,4 mil. euro), s-au redus anul trecut cu doar 6,4% fata de rezultatul insumat obtinut in 2007.
Toate cele cinci SIF-uri au alocat cote mai mici din profit pentru dividende, pentru a avea mai multi bani pentru investitii, conducerea SIF Oltenia (SIF5) luand decizia chiar de a suspenda in totalitate plata dividendelor pe acest an. SIF Oltenia dispune de lichiditati destul de reduse in comparatie cu alte SIF-uri, acestea totalizand la finele lunii februarie circa 12 mil. lei (2,8 mil. euro). Societatea de investitii financiare a acordat anul trecut cel mai mare dividend pe actiune dintre SIF-uri, respectiv de 0,078 lei/actiune.
Daca propunerile conducerilor SIF-urilor in ceea ce priveste nivelul dividendelor propuse se vor concretiza, cel mai mare randament din dividende il inregistreaza SIF Moldova (SIF2). Aceasta din urma vrea sa acorde un dividend brut de 0,045 lei, reprezentand 12,3% din pretul la care titlurile SIF Moldova se tranzactionau pe parcursul zilei de ieri, respectiv de 0,365 lei.
Randamentul din dividende al SIF Transilvania (SIF3) este de asemenea unul ridicat, de 11,5%, in conditiile incare SIF-ul a inregistrat anul trecut unul dintre cele mai mari profituri dintre cele cinci societati, de 94,6 mil. lei (25,7 mil. euro).
Dividendul brut pe actiune in cazul SIF Muntenia (SIF4) reprezinta de 8,3% din pretul actiunii, iar cel al SIF Banat-Crisana (SIF1) se ridica la 6,3%.
Exceptand SIF Oltenia, nivelul de dividend s-a redus cel mai mult in comparatie cu anul precedent la SIF Banat-Crisana, respectiv cu 57%, o scadere