Liderii europeni vor suplimenta fondul de urgenţă destinat statelor membre afectate de criză. Şefii de stat şi de guvern din UE, reuniţi la Bruxelles, nu vor da, însă, curs apelurilor de a injecta mai mulţi bani în economiile lor. În ciuda recesiunii- după mulţi analişti cea mai severă din 1945 încoace- care îşi face simţite efectele peste tot în lume, summitul european de primăvară nu se va încheia cu vreun anunţ spectaculos.
Europenii consideră că, pentru moment, măsurile incluse în Planul European de Redresare Economică, care însumează 400 de miliarde de euro (3,3% din PIB-ul UE) sunt suficiente, spre deosebire de Statele Unite, care împărtăşesc altă părere şi militează pentru un efort financiar şi mai consistent. Washingtonul a lansat în februarie un plan de relansare de 787 de miliarde de dolari, reprezentantând circa 5,5% din PIB-ul american.
Această divergenţă UE-SUA va fi tranşată la apropiatul summit G20, din aprilie, de la Londra, unde se vor înfrunta cele două viziuni: cea europenă, care insistă pe reformarea sistemului financiar mondial, şi cea americană, care susţine suplimentarea eforturilor financiare.
Merkel contra Obama
Germania consideră că Uniunea Europeană a alocat deja fonduri suficiente pentru relansarea economică. Cancelarul Angela Merkel a respins, ieri, din nou, ideea unui al doilea plan de relansare, argumentând că întâi trebuie văzute efectele celor 80 de miliarde de euro, deblocate deja de guvernul său, în cadrul pachetului anti- criză. Cancelarul german este cel mai îndârjit oponent la cererea Statelor Unite ca ţările europene să-ţi sporească cheltuielile, în cadrul eforturilor de combatere a crizei mondiale.
Germania a asigurat o finanţare echivalentă cu 4,7% du PIB-ul său prevăzut pentru 2009 şi 2010, una dintre cele mai consistente contribuţii din Europa. Franţa s-