Unele tari au intr-adevar probleme mari. De exemplu Ungaria se va confrunta in acest an cu o contractare a Produsului Intern Brut de aproximativ 5%, Ucraina - cea mai vulnerabila victima - poate pierde pana la 10%, iar Letonia 12%.
Aceasta situatie nu poate fi insa generalizata la nivel de regiune, situatia necesitand o analiza caz cu caz. Exista o serie de state a caror situatie este de departe mai buna, si acesta este cazul Poloniei, unde este asteptata o crestere de 1% a economiei in 2009.
Desi este o valoare redusa, cifra este superioara celor vehiculate pentru marile economii vestice. Singurele state europene de la care se asteapta in acest an o evolutie chiar mai buna sunt Albania si Azerbaidjan.
In tot acest peisaj presarat cu probleme pare insa ca exista si speranta. Economiile est-europene se dovedesc a fi mai flexibile decat cele vestice in a lua masuri pentru a contracara criza. Desi companiile din intreaga lume reduc numarul de angajati, in Est modul de actiune pare a fi chiar mai dur, personalul ramas trebuind sa se multumeasca cu salarii reduse. Desi salariile sunt net inferioare celor din Vest, angajatorii privati micsoreaza salariile cu pana la 30%.
Nici guvernele nu dau inapoi, un exemplu notabil fiind cazul Letoniei, unde ministrii au acceptat reduceri ale remuneratiilor de 15% si anunta ca urmeaza sa aplice masuri similare si angajatilor la stat. Nu este o situatie placuta, insa intr-o perioada marcata de asemenea tulburari, Europa de Est pare mai pregatita de riposta decat vesticii.
O alta bila alba pentru Estul vechiului continent este ca, desi la nivel economic sunt mai putin dezvoltati, la nivel personal ei pun bazele unei familii mult mai des decat in Occident, ei mentinand legaturi apropiate chiar cu rudele ce inca traiesc la sate. Chiar daca aceasta criza ii afecteaza pe cei saraci chiar mai puternic decat pe ce