Preşedintele României a declarat că în urma Consiliului de Primăvară de la Bruxelles s-a decis ca Uniunea Europeană să finanţeze atât proiectul Nabucco, cât şi proiectele de interconectare cu Bulgaria şi Ungaria, în ceea ce priveşte transportul de gaze. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Băsescu a mai precizat că în cadrul acestui Consiliu s-au pus la punct şi detaliile "interconectării între Ungaria şi Republica Cehă, prin care şi sistemul german de gaze să se conecteze cu cel român şi bulgar".
"S-au luat astfel măsurile necesare ca ceea ce s-a întâmplat în această iarna, când s-a constat lipsa unor conexiuni regionale şi la nivel european (nr. în criza gazului) să nu se mai repete, iar ţările care au resurse să ajute ţările din interiorul UE", a declarat Băsescu, în cadrul unei scurte conferinţe de presă organizată la Bruxelles, în cadrul căreia a prezentat o parte dintre concluziile reuniunii la nivelul liderilor europeni.
Semnal de alarmă pentru bănci
În ceea ce priveşte criza economică, una dintre temele principale discutate, Traian Băsescu a precizat că România a susţinut "extrem de ferm, ca băncile să fie curăţate de activele neperformante sau de creditele toxice, altfel, injecţia de bani publici în sistemele bancare nu se va dovedi a fi cea mai bună soluţie". La rândul său, premierul Emil Boc a menţionat că băncile-mamă "trebuie să îşi continue investiţiile şi finanţarea filialelor din ţările Uniunii Europene".
A fost oferit, în acest sens, exemplul situaţiei de la începutul anilor '90, când băncile din România şi-au revenit după ce s-a recurs la capitalizarea acestora, în două rânduri.
"Am reuşit să obţinem o precizare în cadrul documentului prin care să se facă referire la băncile-mamă. Noi am fi vrut o precizare mai puternică la faptul că băncile-mamă din ţările UE să nu aibă dreptul să re