Când spui capitala Germaniei, te gândeşti la teatre, muzee, multe magazine şi nenumărate baruri de noapte. Berlinul este un oraş aidoma unei insule/enclave, aflată în interiorul landului federal Brandenburg. Este traversat de râurile Spree şi Havel.
Capitala Germaniei este ideală pentru orice turist, dar şi pentru orice călător care doreşte să descopere altă latură a oraşului în afară de cea comercială. Spiritul german se face simţit imediat ce ai intrat în Berlin: zone moderne, clădiri istorice, sute de teatre şi muzee, baruri ticsite cu sortimente de bere nemţească şi muzică de cea mai bună calitate, toate aşezate parcă strategic într-o armonie perfectă.
Berlinul este cel mai mare oraş al Germaniei şi a fost capitala ţării între 1871 şi 1945. A redevenit capitală în 1990, odată cu reunificarea Germaniei - aderarea fostei Republici Democrate Germane (RDG) la Republica Federală Germană (RFG). Între 1945 şi 1990, drept consecinţă a celui de-al doilea război mondial şi a împărţirii sferelor de influenţă în Europa, oraşul a fost divizat în Berlinul de Vest şi Berlinul de Est. Berlinul de Vest - Westberlin - a fost denumit similar în majoritatea limbilor, în timp ce Berlinul de Est a fost cel mai adesea numit doar Berlin de către oficialii şi instituţiile RDG. Reunificarea lui s-a realizat prin presiunea oamenilor din ambele părţi ale oraşului, atât a celor din est, cât şi a acelora din vest, în octombrie 1989, prin acţiunile de demolare a celebrului Zid al Berlinului. Reunificarea Germaniei s-a desăvârşit apoi şi din punct de vedere legal, în diferite etape, culminând pe 3 octombrie 1990, noua zi naţională a Germaniei reunite. Pe unele străzi mai sunt câteva rămăşiţe din Zidul Berlinului, construcţie ce şi-a pus amprenta asupra istoriei poporului german.
În fiecare anotimp, Berlinul este altul. Partea de est a oraşului e cea mai aglomerată şi cosmo