Evenimentul acestei saptamani va fi alegerea conducerii PNL la congresul convocat peste doar cateva zile. Un eveniment care ar putea marca o cotitura in politica interna romaneasca, in functie de deznodamantul sau. Iar aici nu ma refer neaparat la schimbarea din functie a lui Calin Popescu-Tariceanu, ci la posibilitatea ca PNL sa devina, cu adevarat, o alternativa la puterea actuala. Fiindca, in prezent, in ciuda discursului din ultimele saptamani, nu este.
Disputa dintre Antonescu si Tariceanu are mari sanse sa se termine in favoarea primului, daca prognozele deja lansate pe piata se confirma. Aceasta ar insemna inlocuirea lui Calin Popescu-Tariceanu din fruntea partidului, dupa o perioada in care a fost acceptat acolo doar pen-tru ca a fost numit de Traian Basescu premier al Romaniei. Dupa patru ani de rezistenta, ani care au influentat major partidul si i-au schimbat fundamental traseul politic, Tariceanu ar reveni la conditia sa anterioara numirii ca premier si ar permite PNL sa isi rediscute directia.
Daca insa discutiile de la acest congres si cele care vor avea loc dupa ce alegerile se vor fi terminat se vor axa doar pe subiectul prezentei sau absentei PNL de la guvernare, atunci acest partid va pierde major si va rata sansa de a fi opozitia autentica. Aceasta este cea mai mare capcana a momentului actual, fiindca ea va impinge PNL spre o discutie in care nu are niciodata sansa de a iesi invingator in fata mult mai pragmaticelor PSD sau PD-L. Mai mult, dupa patru ani de crestere a efectivelor (prin atragerea de membri si de simpatizanti circumstantiali, asa cum se intampla mereu cu un partid la putere), urmeaza o perioada in care se va vedea cine este (si cine nu) adevarat liberal. Vor ramane in partid nu neaparat cei care spera sa ajunga la guvernare, ci cei care chiar vor sa faca o politica diferita de cea pe care o fac PSD sau PD-L.
Disc