Întotdeauna şi-a privit publicul în ochi, pentru a-l cunoaşte, pentru a-i câştiga respectul. Tudor Gheorghe nu a lăsat ca oamenii care s-au abonat la spectacolele lui să aibă privirea căzută spre vârful pantofilor. "Ca artist, n-ai voie să te tragi de şireturi cu publicul" - spune maestrul.
Tudor Gheorghe şi-a asumat misiunea de restaurator şi rostitor al unui melos peste care au crescut buruienile showbiz-ului (pe care tot el le pliveşte). În schimb, publicul are voie să-l amendeze, dacă nu-şi face treaba. "Timp de 40 de ani nu l-am păcălit niciodată şi de fiecare dată i-am propus teme noi de gândire. Peste tot unde mă duc în ţară, sălile sunt arhipline. Publicul vrea să vadă ce mai am să-i spun. N-am făcut un spectacol şi apoi să trag de el 20 de ani! Eu n-am făcut şlagăre. Nu mai sunt demult în sfera showbiz-ului românesc. Am intrat în sfera culturii şi a educaţiei, pentru că mai este nevoie şi de aşa ceva", mărturiseşte menestrelul.
Ce vorbe grele are Tudor Gheorghe pentru cei care-şi bat joc de meseria de artist? "Cel mai mult mă întristează mârlănia care mă înconjoară, lipsa de profesionalism în orice domeniu, amatorismul care escaladează în toate planurile vieţii sociale, treaptă cu treaptă. Sunt înduioşat atunci când văd că trupe de amatori iau locul artiştilor profesionişti, pentru că nu le văd un viitor!"
ÎN LUMEA CULTURII ROMĂNE
În cei 63 de ani, Tudor Gheorghe a dat dovadă de o decenţă reală: "Degustătorul de poezie rafinată - aşa cum mă consi-der - a luat-o înaintea poetului. Mi-am înfrânat mie însumi orgoliile de poet, căci toţi poeţii sunt orgolioşi! Când e vorba despre poezia de dragoste, e cam greu să stai lângă Arghezi... Eu cred că locul meu va fi în poezie ca tălmăcitor al ei în cântec, şi nu atât de important ca poet".
În viaţa sa tumultoasă, omul Tudor Gheorghe a ştiut să reţină esenţial