Numirea pe criterii de „nepotism” a unor directori sau administratori la companiile controlate de stat devine o practică tot mai des folosită de guvern. Spre exemplu, la compania EnergoNuclear, care are rolul de a construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, printre propunerile pentru Consiliul de Administraţie figurează şi Ana Georgia Babici, director în cadrul Ministerului de Finanţe. Sursa: Andrei CiocârlanSursa: Agerpres
1 /.
Potrivit unor surse din piaţa de energie, Ana Babici este fiica preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Petru Lificiu. ANRE este „arbitrul” pieţei de energie electrică şi verifică chiar şi Nuclearelectrica, respectiv EnergoNuclear.
Contactat de EVZ, Lificiu a precizat că a aflat din presă despre această numire. „Fiica mea este un bun specialist în finanţe, probabil că pentru asta a fost propusă”, a spus şeful ANRE, iritat de întrebare. „Am aflat şi eu acum de la presă, nu ştiu mai multe...”, a adăugat acesta. Până la închiderea ediţiei, Ana Georgia Babici nu a putut fi contactată.
„O problemă de moralitate”
Potrivit avocatului Mihai Mareş, directorul reprezentanţei Garrigues în România, numirea fiicei lui Lificiu în CA al Energo- Nuclear nu reprezintă un conflict de interese sau o încălcare a legii. „Este o practică des întâlnită. E mai mult o problemă de moralitate. Nepostimul e criteriul de bază pentru astfel de numiri”, a spus Mareş. El a dat ca exemplu şi numirea lui Ionuţ Costea, cumnatul liderului PSD Mircea Geoană, la conducerea EximBank. Un alt avocat spune că atâta timp cât propunerea a fost făcută de o altă instituţie nu se încalcă legislaţia.
„Nu putem spune că a fost încălcată vreo lege prin numirea fiicei în consiliul de administraţie al unei instituţii verificate de tatăl ei, atâta vreme cât procedura a fost făcută de o