Sunt in Alexandroupoli. Intr-un sfert de ora apune soarele, dar in cafeneaua de pe plaja inca nu au aprins lumina. Se aude vag o melodie greceasca si, daca ma uit pe geam, vad cum insula Samothraki iese din mare si intra in nori. In noaptea asta va fi luna plina.
Alexandroupoli se afla in nord-estul Greciei, la numai 560 km de Bucuresti - la aproape o ora cu avionul. Orasul poarta numele lui Alexandru cel Mare si se afla chiar la granita dintre Europa si Asia. Locuitorii spun ca se afla la rascrucea dintre oameni.
Din februarie anul acesta exista si o linie directa de zbor intre Alexandroupoli si Bucuresti. Compania aeriana Sky Express (care facea deja curse din Bucuresti spre Heraklion, Creta) a programat plecari pe aceasta ruta in fiecare saptamana in zilele de marti si vineri. Aeronavele de tip Jetstream 41 (30 de locuri) decoleaza de pe Aeroportul Henri Coanda, iar pretul unui bilet dus-intors variaza intre 200 si 300 de euro.
„Alexandroupoli are o capacitate de 4.000 de camere in hoteluri in acest moment", spune Nikolaos Zambounidis, prefectul regiunii Evros.
In 2008, 4 procente din totalul de turisti care au vizitat Alexandroupoli au fost romani.
Departe de imaginea pe care majoritatea oamenilor o au despre Grecia, in regiunea Evros nu exista case albe, din piatra, aglomeratie sau zgomot.
Dar sunt, in schimb, alte atractii turistice - rezervatii naturale, delta raului Evros, biserici bizantine, muzee ale matasii, restaurante pe malul marii si o insula pe care zeii obisnuiau sa-si faca vacantele.
In drumul matasii
Pe malul raului Evros, la 65 de km de Alexandroupoli, se afla orasul Soufli, cunoscut drept „Orasul Matasii". Localitatea cu 7.500 de locuitori este construita pe panta dealului Sf. Elias. Data de nastere a orasului este pierduta undeva in era bizantina. Cu toate acestea, Soufli nu si-a pier