Grupurile financiare austriece, care controleaza patru dintre jucatorii de top zece din sistemul bancar local, au in sold finantari acordate in economia romaneasca de circa 24 mld. euro, potrivit datelor publicate pentru sfarsitul anului trecut.
La acestea se adauga credite de circa 14 miliarde de euro, acordate de patru grupuri financiare elene, care au o activitate semnificativa pe plan local, controland jucatori de talie mare si mijlocie.
In total, bancile austriece si cele elene aveau in sold in decembrie finantari acordate de 38 de miliarde de euro, in conditiile in care Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a fost anul trecut de 136,9 miliarde de euro. Ponderea finantarilor acordate de greci si de austrieci reprezinta astfel aproape 28%.
In totalul de 38 de miliarde de euro sunt incluse si sumele externalizate din bilanturile locale.
Spre comparatie, creditul neguvernamental total era la sfarsitul anului trecut de circa 50 de miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Astfel, grecii si austriecii ar concentra 75% din volumul total de credite acordate in economie.
Totusi, bancherii spun ca este tot mai dificil de realizat comparatii relevante in functie de datele agregate prezentate de BNR, in conditiile in care bancile utilizeaza standarde diferite pentru raportarile catre autoritatea monetara si cele catre grupurile din care fac parte si care sunt facute publice.
Austriecii controleaza pe plan local BCR, cea mai mare banca din sistem detinuta de grupul Erste, Raiffeisen Bank, Volksbank si UniCredit Tiriac Bank, al carei actionar majoritar este Bank Austria.
BCR avea in bilant credite de 11,2 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut. Grupul Erste nu face publice informatii privind eventuale externalizari de portofolii din bilantul local al BCR. Raiffeisen a incheiat anul trecut cu un sold al creditelor de 2,67 mil