După ce Emin Ozyasar şi-a sporit veniturile prin vânzarea secţiei oţelărie ca fier vechi, noii acţionari au investit sume considerabile, însă compania a intrat în colaps
Întreprinderea de Maşini şi Unelte Medgidia (IMUM) a ajuns într-un impas financiar, deşi în ultimii doi ani, cumpărătorii turci, cooptaţi în acţionariatul societăţii în 2007, au investit în companie sume deloc de neglijat. În plus, greva muncitorilor societăţii a avut loc la scurt timp după majorarea capitalului social.
În momentul de faţă, Emin Ozyasar mai deţine 1% din acţiuni, deşi la momentul derulării procedurii de privatizare era majoritar. Din documentele de analiză întocmite pentru susţinerea convocatorului Adunării Generale Extraordinare a acţionarilor din 5 ianuarie 2009 rezultă că Emin Ozyasar şi Radu Constantin, primii cumpărători de acţiuni de la IMUM, nu s-au implicat în activitatea societăţii, fapt ce a determinat „evoluţii negative la unele elemente patrimoniale ale societăţii". De precizat că prezenţa lui Emin Ozyasar în cadrul întreprinderii, iniţial ca acţionar majoritar, a fost una cu cântec, activitatea derulată de acesta ajungând, în 2007, în atenţia procurorilor.
Din 2007 însă, situaţia s-a schimbat, o dată cu cooptarea, în cadrul grupului de cumpărători, a cetăţenilor turci Serdar Elhuseyni şi Omer Dede. Potrivit acestor documente, situaţia pozitivă se reflectă şi prin sumele alocate drept contribuţii investiţionale proprii de către cei doi acţionari noi ai grupului de cumpărători - Serdar Elhuseyni şi Omer Dede.
Ozyasar a cumpărat pachetul majoritar
Procesul de privatizare al IMUM a fost demarat în 2004, când Emin Ozyasar a cumpărat pachetul majoritar de 69,99 % acţiuni. În 2005, procentul său a fost diminuat la 60,16%, iar în prezent mai deţine doar 1% din acţiuni.
Actualii acţionari majoritari, Elhuseyni