Comenzile pentru firme au scăzut cu o treime, afacerile cu 15%, iar rândurile şomerilor se îngroaşă de la o lună la alta. Sursa: Reuters
Institutul Naţional de Statistică (INS) a pus cifrele pe masă şi a confirmat oficial ceea ce românii au început să simtă în portofel şi la locul de muncă încă din toamnă. Criza nu ne-a ocolit, ci, dimpotrivă, îşi face din ce în ce mai simţită prezenţa. „Oricât aş încerca să evit cuvântul «criză», din păcate, ea şi-a anunţat prezenţa pe deplin în economia românească”, a declarat, ieri, Vergil Voineagu, preşedintele INS, la o conferinţă de presă.
Nici nu se poate altfel, din moment ce toţi oamenii şi firmele din toate ramurile economiei au de suferit din cauza crizei financiare cu efecte precum deprecierea monedei naţionale faţă de euro, lipsa lichidităţilor, îngheţul creditării, iar atunci când poate fi luat un împrumut bancar, acesta are dobânzi uriaşe. După ce am înregistrat rate ale inflaţiei din ce în ce mai mici în ultimii cinci ani, în 2008 aceasta a început din nou să crească, ajungând la 7,9%, în special din cauza creşterii preţurilor alimentelor şi ale serviciilor.
Ultimul trimestru, începutul declinului
Datele statistice arată că avântul economiei autohtone a încetinit brusc în ultimele trei luni ale anului trecut, perioadă care marchează începutul crizei la noi. După o creştere economică de 9% în primele nouă luni, produsul intern brut (PIB) din ultimul trimestru a crescut cu numai 2,9%. Astfel, pe întreg anul 2008, creşterea economică s-a situat la 7,1%.
Cea mai mare contribuţie la acest avans au avut-o serviciile (2,6 puncte procentuale) şi construcţiile (2,3 puncte). Însă construcţiile nu vor putea susţine economia şi anul acesta. În ianuarie, acestea au scăzut cu 64,9% faţă de decembrie. Comparate cu datele din ianuarie 2008, se menţine o creştere uşoară,