În prognoza pe 2009 pentru România, Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar fi avansat în mod „preventiv” cifrele de -4, -5 şi -6 în ceea ce priveşte creşterea economică, lansând aceste cifre pentru anticiparea unei eventuale degradări a economiei după semnarea acordului de împrumut extern, au declarat surse politice, citate de Mediafax. Autorităţile de la Bucureşti văd lucrurile mult mai optimist, anticipând o contracţie a PIB de 2% sau ceva mai amplă. Decalajul dintre cifrele anunţate de către cele două părţi creează o problemă de percepţie a României, una dintre acestea fiind introducerea într-un pachet de ţări vulnerabile, cum este Letonia, situaţie „extrem de periculoasă”.
Oficialii români sunt totuşi încrezători deoarece economia românească este una diferită de cea a statelor vestice şi spun că avansarea unor cifre drastice nu face decât să ducă la sufocarea economiei şi vor influenţa deficitul bugetar şi necesarul de finanţare, care vor creşte şi mai mult în aceste condiţii. Sursele citate au mai arătat că „bătaia” în acest moment este legată de cifre şi tabloul macroeconomic al anilor 2009 şi 2010, pe care se va face diagnosticul economiei autohtone în baza căruia va fi stabilit deficitul şi necesarul de finanţare, dar şi faptul că FMI doreşte să impună României condiţii „direct severe”. De asemenea, FMI a intrat în Ungaria şi Letonia cu o serie de condiţii, care au devenit severe după ce economia acestora s-a înrăutăţit.
Premierul Emil Boc a declarat vineri că evaluatorii Fondului nu au dreptate şi nu ştiu cum va merge economia românească, iar analiza făcută înaintea crizei era bună. „Evaluările, atât ale Fondului, cât şi ale altor experţi economici, se schimbă de la o lună la alta, în funcţie de analizele pe care le fac. Aş fi preferat ca aceste evaluări să fie făcute înainte de declanşarea crizei, iar cei care astăzi se pricep să facă evaluări