» Dupa oferta facuta Rusiei privind renuntarea la scutul antiracheta in cazul in care Moscova convinge Iranul sa-si opreasca programul nuclear, Statele Unite par tot mai putin convinse de necesitatea instalatiilor din Europa de Est. Criza economica pare sa fie un nou factor ce reduce si mai mult posibilitatea desfasurarii scutului in Cehia si Polonia.
Potrivit contabilului-sef al Departamentului American al Apararii, Robert Hale, "nimic nu este exclus" de pe lista proiectelor la care oficialii militari pot renunta din cauza constrangerilor financiare. "Scopul nostru este sa nu cerem suplimentari de fonduri pentru anul fiscal 2010", a declarat Hale in fata Comisiei pentru buget a Camerei Reprezentantilor, confirmand promisiunea presedintelui Barack Obama de a renunta la rectificari de buget pentru Aparare.
Conform informatiilor de pe site-ul Camerei Reprezentantilor, in proiectul de buget inaintat Congresului la finele lunii februarie, guvernul Obama a alocat Apararii 663,7 miliarde dolari, din care 553,7 mld. pentru programele militare aflate in desfasurare si 130 mld. pentru operatiunile din Irak si Afganistan.
Interventia lui Hale, care a promis ca bugetul detaliat al Pentagonului va fi gata luna viitoare, a venit pe fondul unei multitudini de rapoarte independente care arata ca proiectul scutului antiracheta va depasi din nou bugetul prevazut si, chiar si asa, nu se stie exact daca va functiona. Potrivit USA Today si New York Times, organismul de audit al guvernului a apreciat ca proiectul va necesita doua-trei miliarde in plus fata de estimarea initiala. Biroul Congresului pentru buget a apreciat ca scutul mai necesita 9 pana la 13 miliarde si, cu toate acestea, va lasa neprotejate parti din Europa, in special flancul sud-estic. Partea de sud a Romaniei nu este acoperita de interceptoarele din Polonia.
» Cehia amana vot