» Sute de marinari romani sunt victime sigure in caz de boala, pentru ca pe vasele unde sunt imbarcati nu exista medici.
» Pentru a restrange cheltuielile in vremuri de criza, armatorii nu mai angajeaza doctori pe vas.
» Infarctul miocardic, boala cea mai raspandita.
Numarul accidentelor de munca si al imbolnavirilor produse la bordul navelor a crescut exponential in ultimii cinci ani. Potrivit datelor furnizate de Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN), in aceasta perioada au fost inregistrate sute de astfel de cazuri. Liderul SLN, Adrian Mihalcioiu, a declarat ca una dintre afectiunile cel mai des intalnite, dar si mai grave, este infarctul miocardic. "Foarte multe neajunsuri, foarte multe probleme intampina marinarii acolo unde nu se incheie contracte legale la nivel international si unde nu sunt stipulate toate drepturile acestora. Marinarii se imbolnavesc la bordul navelor si nu au o asigurare medicala corespunzatoare. A devenit alarmant de mare numarul navigatorilor care fac infarct miocardic in timpul voiajelor", a declarat presedintele SLN. Acesta a precizat ca numai in prima luna a anului in curs s-au inregistrat cinci astfel de cazuri.
Conform lui Mihalcioiu, din dorinta de a restrange cheltuielile cu plata angajatilor, armatorii au transformat in regula lipsa unui cadru medical pentru membrii de echipaj, recurgandu-se la minimul ce trebuie asigurat la bordul navelor din punct de vedere medical. Un ofiter din echipaj trebuie sa aiba cunostinte generale de medicina, iar la bord sa existe un stoc de medicamente si un ghid medical. "Daca esti in larg si nu stii ce sa faci, exista o persoana de contact, un rescue center, se explica simptomele bolii si se primesc recomandarile necesare privind administrarea medicamentelor. Daca rezultatele nu sunt pozitive, atunci, in masura posibilului, ori este lasat bolnavul intr-un por