Aproximativ trei sferturi din suprafaţa pădurii-parc Trivale din Piteşti a trecut din proprietate publică în proprietatea privată a 300 de argeşeni. Autorităţile spun că numai un singur cetăţean din cei 300 avea dreptul să fie împroprietărit, în cazul celorlalţi avizele fiind ilegale. Pădurea Trivale din municipiul Piteşti a fost declarată, în anul 2001, pădure-parc, stabilindu-se printr-un ordin dat de ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Apelor că acest teren nu poate fi retrocedat.
De asemenea, în conformitate cu prevederile Legii 1/2000, care reglementează problema retrocedărilor, pădurile care au un astfel de statut sunt exceptate de la retrocedare.
Cu toate acestea, s-au găsit metode de eludare a acestor prevederi şi 300 de argeşeni au devenit proprietari ai unor suprafeţe însemnate din Pădurea Trivale. Aceştia au în posesie aproape 75% din cele 430 de hectare de pădure efectivă ale parcului care se întinde pe o suprafaţă de 1.700 de hectare.
O parte dintre cei 300 de proprietari s-au folosit şi de alte portiţe pe care le lasă legea, aşa încât să poată trece la defrişarea pădurii pentru a face loc unui cartier de vile.
Fiecare proprietar a solicitat defrişarea suprafeţei maxime pe care o permite legea, respectiv cinci procente din terenul deţinut, astfel încât, aproape un hectar de pădure s-a transformat în teren pe care au început să fie construite vile.
Improprietăriri fără respectarea legii
În locul copacilor bătrâni de 120 de ani au „răsărit“ vile somptuoase
Gogu Davidescu, revenit recent la conducerea Direcţiei Silvice Argeş, afirmă că, după verificările făcute de el, numai unul dintre cei 300 de cetăţeni a fost împroprietărit legal. „Din verificările făcute de mine, doar un singur cetăţean avea dreptul să fie pus în posesie.
În cazul celorl