Valoarea totala a productiei de resurse naturale extrase din subsolurile Romaniei a fost anul trecut de 20,5 miliarde de lei (5,57 mld. euro), cu 34% mai mult comparativ cu anul 2007 cand practic s-au scos din pamant 15,29 miliarde de lei.
Cele mai valoroase resurse au fost gazele naturale si titeiul extras in principal de doua companii, Petrom si Romgaz, care au scos astfel din pamant 14,37 miliarde de lei (3,9 miliarde de euro). Valoarea este cu 35% mai mare fata de 2007, chiar si in contextul in care productia de titei si de gaze naturale a ramas aproape constanta in jurul nivelului de 4,5 milioane de tone, respectiv 11,8 miliarde de metri cubi, potrivit datelor primite de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).
Cresterea valorilor pe cele doua tipuri de resurse a fost generata mai ales de aprecierea barilului de petrol pe pietele internationale in prima jumatate a anului trecut. In acea perioada titeiul ajunsese sa coste circa 150 de dolari pe baril, de trei ori mai mult fata de pretul actual.
Practic, 70% din valoarea a tot ceea ce s-a scos anul trecut din pamant este reprezentata de productia de gaze naturale si de titei.
Sarea, talcul sau gipsurile extrase, resurse care fac parte din categoria mineralelor industriale solide, au fost pe locul secund ca importanta in acest clasament al valorii resurselor naturale. Astfel, pentru aceasta categorie, valoarea a fost de 2,9 miliarde de lei (802,8 milioane de euro), in crestere cu 38% fata de valoarea din 2007.
Din toata aceasta valoare de peste 5,57 miliarde de euro pe care companiile care au licente de exploatare au scos-o din subsoluri, statul a incasat sub forma de redevente 1,25 miliarde de lei (340 de milioane de euro), adica aproape 6%. Suma de anul trecut este oricum in crestere fata de 2007, cand statul a colectat sub forma de redevente 887,5 milioane de lei (265 de