Lumea e in criza. Modelul pietelor nereglementate a creat monstri economici (mari corporatii) considerati azi "too big to fail". Elefantul a intrat in magazinul de portelanuri si lumea se teme sa ii lase sa se prabuseasca, pentru a nu transforma totul in tandari. O singura cifra vorbeste de la sine despre cosmarul in care am ajuns: AIG a primit ajutoare de 180 de miliarde de dolari. O singura companie, scrie Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy .
Guvernele au luat cartile despre ideologii si le-au asezat pe raft in biblioteca. Ele au devenit pompierii de serviciu. Toate actiunile au ca obiectiv sa evite prabusirea. Se reactioneaza la URGENTE. Un amalgam de masuri, provenind din ideologii diferite, sunt aruncate in joc.
Partidele de stanga exulta: "este sfarsitul capitalismului". Aliante bizare iau nastere, in numele "interesului national". Aproape orice idiotenie isi gaseste justificare prin prisma acestui "interes national".
Facand un pas inapoi si judecand lucrurile nesentimental, vedem ca multe din teoriile proaspat aparute nu au nicio sansa sa reziste probei timpului. Cand isteria urgentelor se va domoli, vom putea discuta, calm, despre PRIORITATI.
Piata libera nu este moarta. Numai ca, uneori, ea trebuie reglementata. Obligatia organismelor de reglementare este de a mentine pietele functionale si concurentiale. Cat de multa reglementare? Atat cat este nevoie, fara a fi in exces sau deficit. De acord, usor de zis, mai greu de aplicat in practica.Ideologiile nu au murit. Dimpotriva, am uitat ca practica pleaca de la teorie. Managementul de timp pompieristic ("vazand si facand") nu are sorti de izbanda pe termen lung. Avem nevoie sa ne re-intoarcem la modele de dezvoltare. La principii.Prosperitatea si libertatea vor continua sa mearga mana in mana. Dupa moartea statului comunist, un nou "patriarh" a aparut in vietile noastre: co