Trupul neînsufleţit al interpretului Ion Dolănescu va fi depus mâine la Ateneul Român, pentru cei care vor să îi aducă un ultim omagiu. Cântăreţul de muzică populară va fi numit, post mortem, cetăţean de onoare al comunei sale natale Perşinari, din judeţul Dâmboviţa, iar Căminul Cultural din localitate îi va purta numele.
Cunoscutul interpret Ion Dolănescu s-a stins din viaţă, în urma unui stop cardiac. Artistul a murit în locuinţa sa din Bucureşti, în ciuda eforturilor de resuscitare depuse de medicii sosiţi la domiciliu. La ora 16.15 s-a constatat decesul.
Ion Dolănescu se afla la masă, în locuinţa sa, alături de un preot. Apoi i s-a făcut rău şi s-a retras în dormitor, a povestit Irina Loghin, prietenă şi colegă de breaslă a cântăreţului. “Sunt înmărmurită şi nu-mi vine să cred că s-a dus. Mă doare sufletul. Nu-mi revin. S-a dus un nume mare, un talent unic”, a spus Loghin.
Ion Dolănescu avea 65 de ani şi o carieră prodigioasă. El a fost răsplătit cu Discul de Aur pentru activitatea sa artistică din perioada 1970- 1996. S-a născut la 25 ianuarie 1944, la Peşinari, lângă Târgovişte, într-o familie săracă şi numeroasă, crescând alături de patru fraţi şi trei surori. În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte şi a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă.
A înregistrat peste 50 de albume
Şi-a început cariera muzicală cu “Măi Lenuţă treci-i dealul” şi “De-ar fi mândra fată bună”, primele sale cântece înregistrate la radio. Au urmat peste 50 de albume care l-au consacrat drept “rapsodul muzicii populare româneşti”.
De asemenea, a înregistrat şi un album de muzică uşoară, “Astăzi e ziua ta”, împreună cu Maria Ciobanu. Ion Dolănescu a trăit o viaţă tumultuoasă. A iubit femeile şi femeile l-au iubit pe el.
A fost, o perioadă scurtă, căsătorit cu Maria Ciobanu şi din dragostea lo