Ce poate face FMI pentru pensionarii si, in general, saracii Romaniei? - intrebarea, evident tendentioasa, lansata joi la una dintre televiziunile de stiri, are un raspuns cu mult mai simplu decat se pricep subtireii politicieni demagogi sa explice. Si, de fapt, raspunsul vizeaza intreaga Romanie, nu numai saracii ei.
Pe scurt, acordul cu FMI garanteaza ca pensionarii isi vor primi pensiile si ca valoarea reala a acestora nu se va micsora rapid. Cum anume? Printr-un mecanism logic si usor de inteles.
Banii de la FMI vor intra in visteria BNR care va putea elibera astfel, treptat, din rezervele obligatorii ale bancilor, banci care, la randul lor, vor putea relua creditarea.
Cea mai importanta va fi creditarea firmelor care, in acest fel, sa-si poata continua activitatea, astfel incat locurile de munca sa fie conservate. Firmele si angajatii lor vor putea sa plateasca impozite si contributii sociale, adunand astfel banii pentru pensii si salariile bugetarilor.
Nu e de neglijat insa nici creditarea persoanelor fizice, care sa poata cumpara, din nou, case, oprind astfel caderea libera a pietii imobiliare, dar care sa si poata consuma in continuare, sufland vant in panzele economiei.
Sigur, exista nemultumirea, in mare masura justificata, ca imprumutul de la FMI, angajat de stat, va sprijini, indirect, sectorul privat. Cu alte cuvinte, ati fost singuri la profit, suntem impreuna la pierderi. De acord, se poate insa altfel? Sa incercam varianta fara FMI.
Cum ar fi fara FMI
Cu creditarea blocata in continuare, firmele isi vor contracta activitatea pana la inchidere si vor da oameni afara. Acesti oameni nu vor mai plati ratele catre banci, vor pierde casele al caror pret, din lipsa de cumparatori, va fi tot mai mic, iar bancile vor intra in dificultate, poate chiar in faliment.
Ins