Este o sansa sa-l asculti pe Liviu Prunaru in concert ca solist. Iar aceasta sansa a reaparut in aceasta stagiune, când a fost programat sa cânte la Ateneul Român, in serile de 19 si 20 februarie, ca solist al Filarmonicii „George Enescu" sub bagheta lui Cristian Mandeal, in Fantezia scotiana de Max Bruch. Cariera de solist a lui Liviu Prunaru este binecunoscuta, desi, de aproape 20 de ani, el nu mai activeaza in România. Interesant este ca, de putin timp, violonistul român in vârsta de 39 de ani a luat hotarârea de a imbina activitatea solistica si pe cea de lider de orchestra, alaturi de celebra Concertgebouw Orchestra din Amsterdam. Actualmente, românul Liviu Prunaru si bulgarul Vesko Eschkenazy sunt cei doi concertmaestri ai Royal Concertgebouw Orchestra, cotata de Gramophone Magazine in decembrie 2008 drept cea mai importanta orchestra a lumii in acest moment.
- Orchestra nominalizeaza. Iar atunci când un nume apare indeajuns de des, se pune mâna pe telefon si respectivul este chemat personal. S-a intâmplat asa in zece cazuri sau unsprezece, nu stiu câti au fost. si mie mi s-a dat telefon, eram in România si de obicei nu raspund la telefon. Din intâmplare – pentru ca asa e destinul –, am raspuns la acel telefon. Desi am fost tentat sa spun nu, am cerut trei zile de gândire…
Credeam ca-i descurajez. Cine mai accepta astazi amânari de genul acesta? Totusi, au acceptat si dupa aceea am spus da. Pur si simplu am avut nevoie de trei zile de gândire.
- Aceasta atractie catre pedagogie mi-a fost insuflata de Alberto Lissy preferatul lui Menuhin, care mi-a zis: „Incepe sa predai foarte de tânar". De ce? Eu vreau sa cânt. „Asculta-ma pe mine. E bine sa predai." De ce? „Pentru ca inveti in acelasi timp. Si-ti pui niste probleme pe care singur nu ti le-ai pune." Si a avut mare dreptate. Mi-a prins bine faptul