Sunt teroristii doar niste „automate ale mortii", lipsite de orice fel de legaturi cu lumea autentica a spiritului, a culturii? Judecand dupa faptele la care s-au dedat cei mai multi dintre ei, am fi tentati sa raspundem pozitiv la aceasta intrebare. Si totusi...
„Che" Guevara frecventeaza Facultatea de Medicina din Buenos Aires incepand cu 1948. Potrivit marturiilor unor apropiati ai sai, era un bun cunoscator de poezie universala (Neruda, Keats, Machado, Lorca, Mistral, Vallejo, Whitman), iar in biblioteca sa, care cuprindea peste 3.000 de volume, puteau fi intalnite, in afara de lucrari de Marx, Engels, Lenin, si scrieri datorate unor autori ca Nehru, Kafka, Camus, Sartre, Anatol France, Wells, Frost. In timpul studentiei, intreprinde o calatorie pe motocicleta, redactand un text, ulterior publicat si ecranizat. Familiarizat cu ideile lui Freud, Guevara considera ca profilul lui spiritual se pozitioneaza intre narcisism si complexul lui Oedip.
Poate nu este lipsit de interes sa amintim ca Ramírez Sanchez („Sacalul"), desi nu urmase studii superioare, invatase limbile araba, rusa, engleza si franceza.
Asemenea revelatii sunt posibile si daca ne referim la o serie dintre intemeietorii si conducatorii unor organizatii teroriste.
Marea majoritate a persoanelor din conducerea grupului RAF (Fractiunea Armata Rosie), una dintre cele mai active grupari teroriste de extrema stanga, cu orientare comunista, din Republica Federala Germania, a urmat studii universitare. Infiintata in 1970, de catre Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler, Ulrike Meinhof si Irmgard Moller, RAF este activa pana in 1993, fiind responsabila pentru asasinarea a 34 de persoane (politisti, jurnalisti, oameni de afaceri etc.). Ideologia sa a fost influentata de unele scrieri ale lui Antonio Gramsci si Herbert Marcuse care, in volumul sau One Dime