Producătorii de miere din Prahova se zbat să reziste crizei financiare. Unii dintre ei nu mai au deloc clienţi de luni bune, deşi au redus preţurile. Apicultorii din judeţ sunt urmăriţi de ghinion. În afara crizei economice care ţine la distanţă clienţii, s-a mai abătut asupra lor o problemă: producţia din acest an este ameninţată de condiţiile meteorologice nefavorabile.
De ani de zile, câteva tarabe din piaţa centrală a Ploieştiului sunt rezervate producătorilor de miere din Prahova, dar şi din alte judeţe ale ţării, care vin să-şi vândă marfa. Însă, în ultimele patru luni, numărul celor care comercializează produse apicole a scăzut simţitor, în mare parte din cauza lipsei de clienţi.
În această situaţie se află şi Nea Vasile, producător de miere de peste 15 ani. Omul îşi vinde marfa în incinta pieţei Halelor Centrale. Pe taraba sa închiriată de la primărie sunt aşezate frumos zeci de borcane cu diverse tipuri de miere, cu polen, ceară şi propolis. În fiecare dimineaţă, îşi şterge recipientele pentru a străluci în soare, le schimbă etichetele murdare, poate doar aşa să mai atragă cumpărătorii. Nea Vasile are 170 de stupi într-o localitate din vecinătatea Ploieştiului, stupi pe care¬-i numeşte lumina ochilor săi.
Scădere de 40%
Criza economică i-a scăzut vânzările lui Nea Vasile cu aproape 40%. “O ducem foarte greu. Avem mari probleme de ordin logistic. Pentru a obţine o cantitate mai mare de miere se merge în pastorală. Ne-au impus ca mijloacele de transport a stupilor să aibă acelaşi regim ca o maşină personală”, spune dezamăgit apicultorul. Acesta se plânge de faptul că trebuie să plătească rovignetă, asigurare şi motorina, care nu este deloc subvenţionată de stat. “Mutarea stupilor dintr-un loc în altul este foarte scumpă. Annual, cheltui 10.000 de lei, bani pe care nu-i pot recupera, deci sunt în pierde